Trenduri de design pentru gradini in 2022

Trenduri de design pentru gradini in 2022

Unul dintre aspectele pozitice ale pandemiei este ca oamenii apreciaza mai mult efectele terapeutice ale gradinaritului. Si nu este vorba doar de a planta un gazon si de a-l tunde periodic cu o masina de tuns iarba.

 

Lumea continua sa faca eforturi in directia sustenabilitatii si durabilitatii. Iata ce plante, materiale si stiluri de design vor fi in trend in 2022.

 

Trenduri de design pentru gradini in 2022

 

Gradini salbatice

Unul din trendurile pentru 2022 este gradina salbatica, captivanta si naturala. Gradinile libere, naturale, sunt la moda si la mare cerere. Vorbim despre gradini cu aspect de “natura ingrijita”. Resalbaticirea (controlata) este in mare voga in alte tari. Bineinteles, aceste gradini se completeaza de minune cu alei din piatra naturala si iazuri.

 

Gradini Wabi-Sabi

Vom vedea multe gradini ce repsecta folosofia Wabi-Sabi - gasirea frumusetii in imperfectiune. Vom observa un focus pe materiale naturale cu texturi bogate sau culori neutre. Vom incepe sa apreciem frumusetea imperfectiunii si natura schimbatoare a materialelor precum piatra, lemnul sau chiar plantele. Ne vom indeparta de materiale “urbane”, fine, drepte si elegante.

 

Lux

Popularitatea luxului se extinde si in gradini. In locul clasicelor piscine dreptunghiulare vom vedea adevarate iazuri cu aspect natural.

Restrictiile din perioada pandemiei ne-au facut sa ne transformam gradinile in sanctuare personale si in gradini moderne. Elemente considerate pana acum ca fiind de interior incep sa apara si in gradini. Includem aici seminee si bucatarii in aer liber complet utilate, televizoare si sisteme de sunet.

 

Peluze tapitate

 

Peluzele nu trebuie sa fie doar ... gazon. Sunt si alte plante ce necesita la fel de putina intretinere, cu o valoare decorativa mult mai mare decat simpla iarba. Se pot combina mai multe plante ce pot fi tunse cu o foarfeca sau cu un trimmer electric.

Intretinerea unei astfel de peluza poate fi redusa cu doua treimi in comparatie cu gazonul. Drept urmare, un mare numar de plante si insecte pot locui acolo. In micile gradine urbane, gazonul poate ca nu este cel mai potrivit, dar o peluza tapitata poate fi o solutie buna.

 

Alei cu mozaic

Gata cu aleile din pavele sau ciment. Acum vom vedea in gradini alei din tamburi de stejar sau din piatra naturala - nu pavaje, ci pietre mari, plate - pasi japonezi. Pentru a adauga textura si ale face mai interesante, se pastreaza aleile pietruite, si de-o parte si de alta se planteaza flori sau alte plante ce nu cresc mult in inaltime.

 

Gradini cu emisii scazute de carbon

Ne gandim din ce in ce mai mult catre protejarea mediului, la protejarea faunei si la reducerea amprentei de carbon. Acest lucru inseamna si ca ne indreptam atentie spre achizitionarea de materiale, plante si produse locale. Totodata, aceasta reprezinta si un ajutor pentru pepinierele locale, pentru producatorii locali si pentru mestesugari.

 

Ar fi bine sa nu ne mai grabim sa cumparam materiale sau produse din import, cand putem apela la producatorii traditionali, chiar daca poate insemna un timp de asteptare suplimentar sau costuri mai mari.

 

Plantarea

Ar trebui sa fie o prioritate sa folosim mai multe plante. Reducem astfel si nevoia de decoratiuni importate, in acelasi timp sunt frumoase si atractive, si atrag insectele locale. 

Cat despre plantarea propriuzisa, vom vedea o crestere a interesului catre plante tolerante la seceta si catre substraturi si medii care sa imbogateasca solul si sa-l faca mai bogat.

 

Reciclare si refolosire

Reciclarea va continua si in 2022. Unele materiale se folosesc pentru a crea alei, terase sau cai de acces fara a creste amprenta de carbon. Alte materiale se pot pastra daca le restauram. De exemplu, putem transforma scheletul din lemn al unui solar mai vechi in materiale pentru un foisor, dupa refinisare, aplicarea unei protectii si vopsire.

 

Mai putem folosi in gradina vechi piese de mobilier sau decoratiuni. Acestea isi pastreaza farmecul si caracterul, si pot fi cu usurinta readuse la viata. Chiar daca avem in gradina si obiecte decorative sau mobilier de gradina nou, elementele vechi adauga un balans, un echilibru, si arata foarte bine.

 

O gradina se poate modifica foarte mult cu interventii mici. Este mult mai bine decat sa inlocuim totul. Putem folosi solul existent si plante locale, suportand astfel si insectele si animalele locale, incurajand in acest mod biodiversitatea.

 

Culori

Unul dintre cele mai interesante aspecte cand modifici o gradina este faptul ca te poti juca cu culorile atunci cand plantezi florile. De exemplu, poti combina flori galbene si portocalii, sau albastru si mov. Interesanta este si combinatia de galben si mov. Cu aceste culori inviti albinele in gradina, ceea ce inseamna ca florile vor fi polenizate, iar albinele se vor hrani.

 

Alte combinatii intersante de culori ar fi roz cu mov, albastru si verde deschis.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!