Motivele pentru care sa ai si sa folosesti o
moara de cereale sunt nenumarate. De la facutul painii sau a pastelor acasa,la nevoia de a avea faina sau malai proaspete, pana la procesarea si ambalarea cerealelor produse in ferma proprie.
Inainte de a-ti achitiziona o moara de cereale, trebuie sa iti pui o serie de intrebari. Raspunsurile iti vor clarifica specificatiile morii pe care sa o achizitionezi.
Moara electrica sau manuala?
O moara manuala este destinata pentru cantitati mici de macinat, pentru spatii relativ mici in care o vei folosi si pentru liniste. In plus, moraritul te va ajuta sa-ti dezvolti musculatura mainilor si ajuta la intretinerea articulatiilor. Si moraritul nu consuma curent electric, deci e gratis.
O moara electrica este destinata pentru productii mai mari, fara efort, rapid, dar si fara liniste. Daca nu ai vecini pe care sa-i deranjezi, daca ai nevoie de o moara rapida si nu esti dispus sa depui efort, moara electrica este ideala.
La ce folosesti moara?
Produsul finit hotaraste in mare masura ce tip de moara alegi.
De exemplu, faina poate fi: 000, 450, 480, 550, 650, 1250, 1350, 1750.
Faina 000 este pentru aluaturi de patiserie. Este fina si are un continut scazut de proteine( ~9)%.
Tot in patiserie se foloseste si faina 480 si faina 450, care este tot fina.
Faina 550 este mai dură decat primele 3.
Faina 650 are un continut mai mare de gluten ceea ce o face să fie folosită pentru aluaturi care au nevoie de dospire. Are un conținut ridicat de proteine 12-14%.
Fainurile 1250 si 1350 sunt negre, iar faina 1750 este faina integrala.
In afara de fainurile de mai sus, mai exista, in functie de tipul de cereale sau seminte folosit: faina de orz, faina de ovaz, faina de secara, faina de orez, faina alba de porumb (amidon de porumb), malai, faina de chia, faina de quinoa, faina de tapioca.
Praf si galagie
Ambele tipuri de mori produc praf. Nu poate fi evitat. Moara de cereale manuala produce mai putin, datorita vitezei reduse cu care lucreaza. Moara electrica produce mai mult praf si este mai galagioasa,datorita motorului electric. Dar zgomotul produs nu este neaparat o problema, mai degraba un deranj. Cea mai galagioasa este moara cu ciocanele, pentru cereale cu bob mai mare, cum ar fi cele de porumb.
Cat costa o moara de cereale?
Morile manuale sunt cele mai ieftine, bineinteles, pentru ca in loc de
motor electric au o simpla manivela (levier). Preturile pentru mori de cereale manuale pot varia intre 100 si 400 de lei. Morile de cereale electrice pot costa de la 300 de lei si pana la cateva mii de lei, in functie de accesorii, viteza, puterea motorului, timp de exploatare, materiale exploatate, etc. .
La
RoUnelte gasesti si mori de furaje, mori de uruiala, tocatoare de lucerna si tocatoare de stiuleti.