Te gandesti sa cultivi ceva intr-o sera?
O sera iti poate largi varietatea de plante pe care le cultivi. Nu mai e nevoie sa tii cont de specificul zonei, nici de sezoane.
Chiar daca afara este foarte frig, chiar si acum in noiembrie, in sera se pastreaza o temperatura destul de ridicata, potrivita plantarii oricarei culturi.
Este greu sau imposibil sa cultivi afara unele culturi chiar acum? Mai dureaza cateva luni pana sa poti savura rosii crescute de tine? Nu si daca ai o sera! Ai putea sa ai salata proaspata chiar pe masa de Craciun, culese chiar in dimineata de Craciun!
Cand ai o sera poti cultiva cam orice, oricand, fara a tine cont de anotimp.
E scump sa ai propria sera?
Cea mai ieftina sera este putin peste 900 de lei, si are 4m lungime si 2m latime. Iar cea mai scumpa, de 10m lungime si 3m latime, costa aproape 2100 de lei.
Daca iti si face placere sa uzi plantele cu stropitoarea, sau furtunul, atunci e tot ce-ti trebuie. Dar daca vrei sa ii faci si un sistem de irigatie, costurile cresc. Poti cheltui pe un sistem de irigatii complet, cu aspersoare, pana la 1700 de lei.
Daca vrei sa nu ai buruieni, adica sa nu fie nevoie sa le smulgi, mai ales ca in sera este cald si spatiul este redus, atunci poti folosi si folie de mulcire. Costurile pentru folia de mulcire incep de la mai putin de 30 de lei pentru o folie de 30m.
Ce poti cultiva intr-o sera?
De fapt, intrebarea este: ce vrei sa cultivi in sera? Pentru ca poti creste aproape orice. Incepand cu verdeata - marar, patrunjel, leustean, salata, ridichi, ceapa verde, si continuand cu ardei grasi, kapia, gogosari, ardei iute, rosii, rosii cherry, rosii galbene, dovlecei, gulii, castraveti, mazare, fasole cataratoare. Multe dintre acestea se pot cultiva si iarna. Iar cateva dintre ele pot aduce profit bun, daca vrei sa le comercializezi. Se mai pot cultiva, pentru profit, ciuperci sau chiar flori.
Pentru ca mediul din solar este usor de controlat, folosind plase de insecte, plase de mulcire si pastrand curatenia, nu este nevoie sa se foloseasca pesticide si insecticide. Deci tot ce cultivi in sera este organic, bio. Lucru ce creste valoarea produselor.
Atunci cand ai o gradina, stii deja ca plantele trebuie plantate intr-o anumita saptamana a anului, trebuie sa tii cont de temperatura, de prima bruma, etc. . Cand ai o sera, scapi de aceste griji. Plantezi cand vrei sau poti, trebuie doar sa te ocupi de intretinere, de aerisire, de curatenie si .. de cules.
Daca ai copii mici, este minunat sa le arati cum cresc plantele, cum se ingrijesc si cum se culeg roadele.