Cum stii cand pompa de apa nu functioneaza corect

Cum stii cand pompa de apa nu functioneaza corect

Pompele de apa de mica adancime folosesc tehnologie de aspirare pentru a crea presiune si a trage apa de la adancimi de peste 7 metri. Pompele de mare adancime au un mecanism diferit, instalat pe fundul fantanii, care forteaza apa printr-un sistem cu 2 tevi intr-o miscare circulara. Astfel de pompe se folosesc pentru a extrage apa de la adancimi de peste 8 metri.

 

Semnele unei pompe de apa defecte

 

Garnitura defecta

Uneori, lipsa de presiune sugereaza ca pompa are nevoie sa se umple cu apa. O garnitura defecta, un rezervor spart sau fisurat sau o teava pot cauza presiune scazuta. Pentru a verifica scurgerea, se amorseaza pompa si se umple cu apa cu sapun, iar spuma va va ajuta imediat sa identificati scurgerea.

 

Presiune scazuta

Butonul de presiune al pompei regleaza presiunea, masurata in PSI sau atmosfere. Atunci cand presiunea scade sub nivelul setat, mecanismul se activeaza. Cu toate acestea, daca presiunea depaseste limita maxima, pompa se opreste. De obicei, presiunea setata este 20-40 PSI, 30-50 PSI sau 40-60 PSI.

 

Este indicata o verificare periodica a indicatorului de presiune. Trebuie sa fie curat si fara resturi, pentru ca particulele de praf sau nisipul pot infunda cu usurinta senzorul. Nu uitati sa opriti alimentarea pompei cu energie electrica.

 

Aer pe teava

Daca apa pompata curge cu intreruperi (scoate un zgomot specific), atunci pompa este de vina. Poate ca pompa este instalata la o inaltime mai mare decat nivelul apei. Din acest motiv, pompeaza prost apa si trage si aer in acelasi timp. Sau poate tevile au o fisura prin care trag aer, care se amesteca cu apa.

 

Scurgeri

Daca lichidul de racire scade sub nivelul prestabilit, dar nu sunt semne de scurgeri, verificati joja de ulei. Daca pare spumos, este posibil ca pompa sa aiba o fisura.

 

Pompa functioneaza incontinuu

Pomparea este reglata de senzorul de presiune. Daca acest mecanism lipseste, motopompa va functiona incontinuu, ceea ce poate duce la arderea ei sau la deteriorarea motorului pompei, ceea ce inseamna un consum mare de energie. Mai mult, o operatiune de pompare continua poate duce la spargerea tevilor sau la umplerea rezervorului in care se depoziteaza apa pompata.

 

Unele pompe submersibile au un sistem de alarma ce alerteaza atunci cand pompa opereaza excesiv. Ar trebui sa verificati regulat functionarea pompei.

 

Presiune slaba a apei

Cand deschideti robinetul, apa doar picura? Pompa de apa este vinovata. Deseori, presiunea scazuta in pompa sau o pompa de dimensiuni prea mici poate duce la scaderea debitului apei in instalatie. Deci este important sa analizam folosirea apei. Daca aveti un consum de apa ridicat, atunci trebuie sa optati pentru o pompa de apa de dimensiuni medii sau mari.

 

Sunete ciudate

Se aud sunete ciudate in instalatie? Poate fi un echipament defect. Un sunet de zdranganit sau de macinat nu ar trebui sa se auda de la o pompa functionala.

De exemplu, o pietricica se poate bloca in elice, provocand un zgomot puternic. Cavitatia este un alt semn al echipamentului defect - apare cand mici bule de aer se lovesc de elicea pompei, creand un sunet de zdranganit. Si o pompa ce a fost instalata gresit poate produce acelasi sunet.

 

Contaminarea apei

Murdarie, ulei, rugina sau pamant - toate acestea pot contamina apa si dandu-i o culoare ciudata, ceea ce face apa nepotabila.

 

Daca pompa submersibila se instaleaza mai jos decat stratul de piatra neporos, apa nu se va contamina. Cu toate acestea, unele modele mai vechi de pompe sunt susceptibile la infiltratii. Deci este important sa evaluezi calitatea apei.

 

Aburi

Daca ies aburi de langa pompa, este o problema. Deseori, frecarea cauzeaza incalzirea apei pana la evaporare. Daca nu se desface pompa, nu se poate identifica defectiunea.

 

Nu curge apa

Ai deschis robinetul si nu curge apa? E momentul sa verifici ca pompa de apa functioneaza normal. Poate ca sursa de alimentare a pompei a cedat sau nu face fata, si nu poate alimenta suficient pompa. Sau poate a sarit siguranta sau e un cablu are scurtcircuit. Un electrician ar putea identifica problema, examinand cablurile, sigurantele si panoul de control.

 

Cum toate aparatele sunt predispuse la uzura, asa sunt si pompele de apa. Mentenanta te va ajuta sa identifici eventualele probleme la timp si sa le repari, scutindu-te de costurile unor reparatii majore in viitor.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!