Rodul toamnei - cum sa obtii cel mai bun vin din productia proprie

Rodul toamnei - cum sa obtii cel mai bun vin din productia proprie
Se știe că toamna este unul dintre cele mai roditoare anotimpuri, fiind totodată și cel mai ocupat. În această perioadă, cei pasionați de gătit sau de agricultură își pregătesc cămara și grădina pentru venirea iernii. 

Majoritatea celor care practică astfel de activități consideră toamna una dintre cele mai aglomerate perioade ale acestui an. Tocmai din această cauză, este bine să cunoști câteva moduri prin care îți poți ușura munca și poți economisi timp.

Procesul de producție al vinului este la fel de vechi ca omenirea în sine. Același proces este repetat pe tot globul, cu mici variații în funcție de soi. Creșterea propriilor struguri și producerea vinului din acestea este o experiență foarte satisfăcătoare, chiar dacă este dificilă. Regiunea în care te ocupi de viticultură dictează specia de struguri pe care o poți crește.

Dacă te pasionează viticultura, atunci probabil că dorești să îți produci propriul vin. Deși poate părea un proces anevoios, nu înseamnă neapărat că trebuie să fie. Mai degrabă, pentru a te bucura de rezultate optime, este bine să te bazezi pe câteva unelte care pot ușura volumul de muncă și timpul investit. Câteva dintre acestea sunt zdrobitor struguri cu desciorchinator, presă hidraulică, butoaie pentru fermentație și vinificație sau cisterne de depozitare.

Din ce se poate produce vinul?


În momentul în care te hotărăști să îți produci singur vinul, poți alege să îl faci fie din struguri, fie din suc concentrat. Dacă nu dispui de o grădină sau teren pentru a-ți cultiva propriile fructe, atunci cea de-a doua variantă poate fi compromisul ideal.

Concentratele pot fi achiziționate cu ușurință din cramele locale, sau chiar de pe internet. Majoritatea vin cu instrucțiuni simple și ușor de urmat, fără a fi nevoie să achiziționezi ingrediente suplimentare. Majoritatea oamenilor consideră că producerea vinului din concentrați reprezintă un prim par în producerea vinului. Această metodă este avantajoasă mai ales pentru cei care vor să experimenteze cu modalitatea de îmbuteliere și perioada de fermentare.

Ar fi bine să știi totuși că producerea vinului din strugurii pe care i-ai crescut tu nu doar că oferă mai multă satisfacție, ci și mai multă maleabilitate în ceea ce privește aroma și concentrația. Deși poate părea asemănător, procesul de producere a vinului din fructe are câteva diferențe critice. 
 

Productia de vin din struguri


Un aspect dificil de calculat pentru o persoană care produce prima oară vin din producția proprie este cantitatea de struguri necesară. Aceasta variază în funcție de soi, mărimea boabelor și gradul de hidratare. 

Surprinzător însă, cei care folosesc struguri sălbatici precum soiul Muscadine nu au nevoie de atât de multe fructe, boabele fiind zemoase și mari. Fructul are coajă groasă, de culoare purpurie, o aromă puternică și destul de acidă, ceea ce va rezulta într-un vin roșu cu tărie și aromă intensă.

Cum sa te pregatesti pentru recolta de struguri


Dacă ai de gând să folosești cantități mari de fructe, atunci planifică în avans. Asigură-te că ai suficiente butoaie și spații de depozitare. În ziua în care au fost culeși strugurii, ei trebuie zdrobiți cu ajutorul unui zdrobitor cu desciorchinător. După aceea, trebuie depozitați și presați pentru o perioadă de câteva zile, timp în care va începe și fermentarea.

Presarea este necesară încă o dată după perioada de fermentare, pentru a asigura că tot sucul este extras din fructele zdrobite. Resturile nu se păstrează în generală, însă tescovina poate fi folosită la țuică. Ține minte că dacă folosești struguri albi, aceștia trebuie presați imediat după zdrobire, urmând să fie fermentați mai târziu.

Un instrument absolut necesar în producția și prepararea vinului este un refractometru. Deși seamănă cu un termometru, acesta are scopul de a măsura cantitatea de zahăr și de alcool rezultat în urma fermentării. Se mai poate masura si folosind un densimetru pentru must (mustimetru).

Monitorizarea și controlarea acidității este alt aspect important. În caz contrar, vinul se poate transforma în oțet și poate eroda butoaiele dacă fermentarea nu este oprită la timp. În caz contrar, poți avea un vin fără aromă, dacă nu este suficient de acid.

Pentru măsurarea acidității poți folosi fie hârtie de litmus, fie metoda titraților. Acesta te va ajuta să determini dacă vinul mai trebuie diluat cu apă, pentru inhibarea fermentației, sau dacă trebuie amestecat cu o substanță acidă, pentru a determina fermentarea.
 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!