De altfel, toaletarea și înlăturarea crengilor uscate este una obligatorie mai ales pentru siguranța celor de la curte. Acestea se pot rupe oricând, provocând pagube mai ales în timpul furtunilor sau în anotimpul rece. Achiziționarea din timp a unei scule specializate nu doar că va ușura sarcinile zilnice, dar va contribui la o serie de alte sarcini precum pregătirea lemnelor pentru iarnă și construcția sau reînnoirea gardurilor din lemn.
Drujbele vin în ajutorul oricărui gospodar căruia îi place să își mențină curtea curată, sau celor cărora le place să lucreze în lemn. Fie că discutăm despre construcția sau reînnoirea gardurilor din lemn, sau chiar despre construcția unui foisor, drujba ușurează semnificativ munca, deoarece nu toate lemnele din comerț vin pe dimensiunea dorită.
Dacă este însă prima oară când achiziționați o astfel de sculă, ei bine, acest lucru poate fi intimidant. Tocmai din această cauză, este recomandat să vă interesați, pentru a face cea mai bună alegere. Continuă să citești pentru a descoperi mai multe despre drujbe pe benzina, una dintre cele mai versatile achiziții la casa unui om gospodar.
Ce este o drujbă?
Drujba este o sculă care dispune de un lanț cu zimți, asemănător celui de bicicletă, prins pe un suport fix. Fiecare segment de lanț dispune de un dinte de oțel, care realizează tăierea atunci când este pus în mișcare. Cele mai frecvente modele dispun de motor electric sau pe benzină.
Utilizarea se realizează prin ghidarea sculei cu ajutorul mâinilor care sunt așezate pe un set de mânere dispuse deasupra corpului drujbei, care adăpostește motorul. Unul dintre mânere este dispus în partea din spate și vine cu un buton de pornire, sau cu o frânghie care prin tragere, pornește motorul. Celălalt mâner este deasupra, pentru a oferi mai mult control.
Motorizarea drujbelor
Majoritatea drujbelor de pe piață dispun de motoare electrice sau motoare pe benzină. Modelele pe benzină oferă în general mai multă putere, fiind de dimensiuni mai mari, în timp ce modelele electrice sunt mai silențioase și câteodată și mai precise. Varianta electrică necesită un cablu de alimentare, nefiind fezabile din punct de vedere al puterii dacă nu sunt conectate la o priză.
Motorul în sine, dacă este cu funcționare pe benzină, dispune de o cameră de ardere dublă. Asta înseamnă că va funcționa cu un amestec de benzină și ulei. Pentru a asigura o viață îndelungată sculei, precum și putere și performanță, este important să găsești raportul perfect dintre ulei și benzină. Pentru a porni acest tip de drujbă, este în general necesar un proces asemănător cu pornirea unei mașini de tuns iarba, cu tragerea repetată a frânghiei.
Mai există și varianta de drujbă portabilă, cu motor electric, pentru cei care doresc o variantă portabilă, sa care sunt preocupați de sănătatea mediului. Aceasta este convenabilă mai ales pentru deplasări, nefiind necesară achiziționarea și deplasarea cu bidoane de benzină la drum lung. Ele funcționează cu ajutorul unei baterii reîncărcabile și sunt bune mai ales pentru toaletarea ușoară a pomilor, sau pentru tăierea de lemne pentru foc. Ele nu sunt la fel de puternice ca modelele pe benzină, dar sunt o variantă accesibilă pentru cei cu activități moderate, de intensitate medie spre ușoară.
Cum aleg drujba potrivită?
Atunci când te gândești să achiziționezi o drujbă, primul lucru de care trebuie să ții cont este de ce ai nevoie de această drujbă. Dacă dorești să îți îngrijești grădina, să tai lemne de foc și să îți pregătești curtea pentru venirea anotimpului rece, atunci înseamnă că nu ai nevoie de un model deosebit de puternic.
Dacă plănuiești însă să o folosești și în proiecte de construcții, sau pentru tăierea unor arbori de dimensiuni mari, atunci este recomandat să alegi un model pe benzină. Acesta oferă mult mai multă putere și viteză, fiind singurul tip de drujbă capabil să taie trunchiuri groase.
Desigur că și prețul este un element cu importanță majoră. Din acest punct de vedere totuși, numai tu știi cât dorești să investești. Pentru toaletarea pomilor și menținerea unei grădini îngrijite, poți opta pentru o variantă mai ieftină. Dacă dorești să o folosești în livadă, în mod intensiv, atunci ar fi bine să investești într-un model rezistent, pentru a nu fi nevoit să achiziționezi mai multe drujbe de-a lungul anilor, deoarece asta ar rezulta într-o investiție mai mare.
Citeste si articolul Ce drujba sa alegi si cum sa o intretii corespunzator.