De ce sa utilizezi o pompa submersibila si cum sa alegi una?

De ce sa utilizezi o pompa submersibila si cum sa alegi una?

O pompă submersibilă este o pompă care trebuie să fie complet scufundată pentru a pompa fluidul. Aceste pompe submersibile se găsesc adesea în puțuri și găuri de foraj adânci, deoarece sunt ideale pentru pomparea apei din adâncurile subterane. De obicei, nu suferă de cavitație (limita fizică pentru aspirarea apei de la suprafață) așa cum o fac pompele de suprafață, ceea ce înseamnă că pompele submersibile au revoluționat ridicarea apei adânci împingând apa la suprafață.

 

În cadrul categoriei pompelor submersibile, există diferite subcategorii, bazate pe o varietate de principii de inginerie. Cele mai comune tipuri sunt prezentate mai jos:

 
  • Pompe centrifuge

  • Pompe cu rotor elicoidal

  • Pompe de ridicare cu aer

  • Pompe cu jet pentru puțuri adânci

  • Pompe hidraulice submersibile, precum pompele de impact

 

Una dintre diferențele clare dintre aceste pompe este modul în care sunt alimentate. Pompele submersibile centrifuge și cu rotor elicoidal sunt alimentate de energie electrică. Aceasta poate fi obținută de la rețea, panouri solare, baterii sau alte surse regenerabile. Pompele de aer comprimat sunt alimentate de aer comprimat și, atât pompele cu jet pentru puțuri adânci, cât și pompele hidraulice submersibile sunt alimentate de debitul de apă generat de o pompă de suprafață situată la nivelul solului.

 

De ce să folosești o pompă submersibilă?

 

Unul dintre cele mai simple motive tehnice pentru a utiliza o pompă submersibilă este că aceasta ridică apa care se află adânc în pământ, mai mult decât limita de aspirație pentru pompele de suprafață. Aceasta este adâncimea dincolo de care nicio pompă de suprafață nu poate ridica apa prin aspirație. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 7 m de nivelul mării și mai puțin pentru locurile aflate la altitudine.

 

Multe surse de apă se află la adâncimi mai mari decât limita de aspirație și, prin urmare, necesită o pompă submersibilă pentru a avea acces la apă.

 

Dacă apa ta se află mult sub pământ, vei avea nevoie de o soluție submersibilă. Există multe alte avantaje ale utilizării unei pompe submersibile:

 
  • O pompă submersibilă nu va trebui niciodată amorsată, deoarece este întotdeauna scufundată.

  • Ea nu riscă să atragă aer prin scurgeri mici în țevi sau îmbinări care pot face ca pompele de suprafață să fie foarte ineficiente

  • Fără poluare a aerului, apei și fără zgomot. Pompele submersibile sunt silențioase, deoarece sunt subterane și nu pot contamina sursa de apă, deoarece nu necesită ungere, ulei sau alimentare.

  • Pompele submersibile sunt versatile în utilizări. Le poți folosi pentru pomparea apei pentru irigații agricole, ridicarea apei menajere, accesul la apă comunitară și multe altele.

 

Cum să alegi o pompă submersibilă?

 

Ce întrebări ar trebui să-ți adresezi atunci când alegi o pompă submersibilă sunt:

 
  • Cât de departe sub suprafață este apa ta?

  • Cât de departe de sol vrei să ridici apa?

  • Care este puterea totală de pompare (adâncimea apei sub pământ plus înălțimea apei la suprafață în rezervorul de deasupra solului)?

  • De câtă apă ai nevoie zilnic?

  • Cum vrei să-ți alimentezi pompa?

  • Apa este întotdeauna foarte curată sau are uneori particule?

  • Pompa este pentru uz casnic, agricol sau de altă natură?

 

Acestea sunt întrebările la care ar trebui să știi răspunsurile pentru a găsi cea mai bună soluție. 

 

Cum funcționează diferite pompe submersibile?

 

Îți sugerăm să optezi pentru o pompă care să corespundă nevoilor tale. Am menționat mai sus câteva dintre cele mai populare tipuri de pompe submersibile și îți oferim mai jos câteva detalii despre modul cum funcționează fiecare.

 

Pompele centrifuge submersibile împing apa în sus folosind energia de rotație de la un rotor (similar cu o elice sau ventilator) din interiorul unității de pompă etanșă. Rotorul mărește viteza și presiunea fluidului, îndreptându-l spre ieșirea pompei pentru a genera fluxul de apă.

 

Pompele cu rotor elicoidal conțin un „șurub” rotativ care conduce apa în sus și în afara puțului. Este o pompă volumetrică, ceea ce înseamnă că pompa mișcă fluidul prin includerea în mod repetat a unui volum fix de apă și deplasarea acestuia prin sistem.

 

Pompele de ridicare aer funcționează prin amestecarea aerului comprimat cu apa. Aerul comprimat este pompat în fântână, se amestecă cu apa și, pe măsură ce aerul se mișcă pentru a merge în sus și din fântână, aduce apă cu el.

 

Pompele cu jet pentru puțuri adânci folosesc o pompă de suprafață pentru a pompa apa într-un puț la presiune ridicată. O duză convergentă în partea de jos a puțului transformă apoi această apă de înaltă presiune în apă de mare viteză. Jetul de apă este apoi canalizat în conducta care se ridică, unde trage apa din jur cu el.

 

Pompele hidraulice submersibile sunt alimentate de o pompă de suprafață. Pompa convertește atât capul de ieșire, cât și debitul de apă de la pompa de suprafață pentru a ridica eficient cantitatea suplimentară de apă la suprafață, împreună cu apa originală a pompei de suprafață. Apa suplimentară umple rezervorul la suprafață și apa originală este recirculată la pompa de suprafață pentru a începe din nou procesul.

 

Pompa de impact este o pompă hidraulică submersibilă, potrivită pentru pomparea apei curate sau murdare de la adâncimi de până la 25 m sub pământ. Este o combinație unică a unei pompe hidraulice submersibile fixe, alimentate de o pompă de suprafață. Acest lucru o face o soluție versatilă și robustă, ideală pentru utilizarea agricolă, casnică și comunitară de acces la apă.

 

Tu de ce tip de pompă ai nevoie?

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!