Acesta este un tutorial de montare a unui gard din plasa impletita din otel.
Imprejmuirea cu un gard este prioritatea nr. 1 a multor oameni care isi cumpara un teren sau o casa. Indiferent ca scopul este sa ramana copiii in gradina sau sa nu intre animalele vecinilor in curtea ta, un gard din plasa este o solutie practica si mai putin costisitoare decat optiunile din placi, cele turnate, metalice sau din lemn.
Gardul din plasa este rezistent si nu prea necesita mentenanta. Este compus din stalpi, plasa, fir de tensiune. Este adevarat, ai nevoie de cateva scule si unelte, dar rezultatul este un gard foarte simplu si aratos. Daca, din motive de intimitate, vreti sa nu se vada prin gard, puteti adauga o plasa de umbrire.
Pasii montarii unui gard din plasa impletita
Pregatire
Inainte sa incepi sa lucrezi la gard, asigura-te ca totul este legal. Verifica actul de proprietate (cadastru), ca nu cumva sa construiesti pe terenul vecinilor - stirile sunt pline de certuri intre vecini pe acest subiect.
Daca locuiesti intr-un oras de munte, sau cu o istorie bogata, verifica specificul zonei - e posibil sa nu ti se permita decat un anume tip de gard, sau de o anumita inaltime.
Asigura-te ca nu treci cu gardul peste utilitati - conducte de apa, cabluri impamantate, etc. .
Masurat
Odata ce stii ca poti incepe, urmatorul pas este sa masori curtea si sa determini exact cantitatea de materiale necesare. Plasa de gard impletita vine de obicei in role de 10m, dar trebuie sa iei in considerare si stalpii.
Masoara perimetrul curtii folosind roata de masurare distante sau un telemetru laser si calculeaza de cate role ai nevoie. Nu uita sa planifici si zona portilor.
Pentru a calcula necesarul de stalpi, tine cont de faptul ca distanta maxima intre 2 stalpi poate fi de 3.5m. Poate fi si mai mare, daca in loc de fir de tensiune folosesti o teava ce seamana cu stalpii alesi. De obicei, tevile se gasesc la lungimi de 6m. Unii producatori de plasa de gard specifica distanta recomandata intre 2 stalpi.
Marcare perimetru
Poti folosi o ruleta si tarusi si o sfoara pentru a “trasa” locul unde va fi gardul. De obicei se marcheaza intai colturile, se unesc cu o sfoara (cat mai bine intinsa), pentru a te asigura ca este o linie dreapta. Apoi marcheaza locatia fiecarui stalp cu un tarus.
Sapare
Poti folosi o sapa pentru gaurit piloni, sau sapator de gauri, sau harlet pentru stalpi - se gaseste sub o varietate de denumiri, dar cel mai simplu si mai rapid este sa folosesti un motoburghiu. Fiecare gaura trebuie sa aiba diametrul de 3 ori mai mare decat al stalpului, iar adancimea gaurii trebuie sa fie egala cu o treime din lungimea stalpului. Deci nu te gandi ca vei cumpara stalpi de 2m, iar gardul va avea inaltimea de 2m. Poti cumpara stalpi de 2.4m si vei obtine un gard cu o inaltime de 1.6m.
Marcare stalpi
Marcheaza cu vopsea locul pentru fiecare stalp. Stalpii trebuie sa fie cu cel putin 5cm mai inalti decat plasa. Stalpii intermediari trebuie sa fie cu 5cm mai jos decat nivelul plasei. Daca montezi gardul pe un teren inclinat, e posibil sa fie nevoie sa il nivelezi sau sa faci trepte. Atentie, in acest caz (gard in trepte), trebuie sa luati in considerare diferenta de nivel dintre acestea si sa luati stalpi mai inalti. Si plasa nu va mai fi continua, se va taia pentru fiecare treapta in parte.
Instalati si turnati stalpii terminali
Incepeti cu unul dintre stalpii terminali, asezati stalpul in mijlocul gaurii, folositi un fir cu plumb sau o nivela laser pentru a va asigura ca este perfect vertical. Fixati-l si umpleti gaura in jurul stalpului cu ciment.
Atentie, daca folositi stalpi patrati sau dreptunghiulari, la orientarea acestora. Daca folositi stalpi rotunzi, orientarea nu are importanta.
Aveti grija ca suprafata cimentului sa fie inclinata spre exterior, pentru ca apa sa se poata scurge, in loc sa se adune la baza stalpului. Nu umpleti gaura pana la nivelul unde va fi gardul, umpleti cu 10cm sub acest nivel. Astfel, nu vor exista zgomote in viitor (de la vibratii, vant, etc.), si se va vedea frumos, intrucat acei 10cm se acopera cu pamant (sau pietris, sau orice ar fi in apropierea gardului). Aspectul va fi placut unitar.
Repetati acest pas pentru toti stalpii terminali.
Fixare si turnare stalpi de linie
Stalpii de linie se fixeaza la fel ca cei terminali. Pentru a va asigura de plasarea corecta, puteti marca si sapa gaurile dupa ce fixati stalpii terminali.
Adaugarea fitingurilor pe stalpi
Dupa ce cimentul s-a intarit, aplicati firul de tensiune si clemele de fixare pe stalpi. Asigurati-va ca pozitionati partea lunga si plata a clemelor de fixare spre exterior (spre plasa). Fiecare stalp trebuie de capat trebuie sa aiba clemele de tensionare pozitionate uniform. Pentru un gard cu o inaltime de 1.3m se vor pune 3 cleme, din 0.3m in 0.3m. Fiecare stalp de capat are nevoie de un capac din plastic, altfel patrunde apa in interior si rugineste prematur. Stalpii intermediari au capace cu inel, prin care sa treaca teava (bara de fixare).
Instalarea sinei de sus (bara de fixare)
Odata ce stalpii sunt instalati, trebuie instalata teava (bara de fixare) din partea superioara a gardului. Aceasta se trece prin inelele capacelor stalpilor intermediari. Daca este nevoie, taiati teava fie cu un aparat de taiat tevi, fie cu un bomfaier sau cu un polizor unghiular.
Fixati teava (bara de fixare) de stalpi cu ajutorul clemelor de fixare.
Atasarea capatului rolei de plasa
Introduceti o bara de tensiune (teava) vertical la inceputul rolei de plasa, pentru ca acesta sa ramana drept si tensionat. Prindeti plasa cu clemele de fixare de primul stalp de capat.
Atasarea plasei
Desfaceti rola de plasa de-a lungu primei sectiuni de gard. Lipiti plasa de bara de fixare de sus pe masura ce derulati rola de plasa. Va fi nevoie sa lipiti mai multe role de plasa cap la cap.
Intinderea gardului
Folositi un intinzator de sarma pentru a intinde plasa intre 2 stalpi. Introduceti o bara de tensiune prin capatul plasei, prin partea de langa stalpul de la care incepe plasa, si atasati intinzatorul de sarma de ea. Repetati pentru toate cele 3 (sau mai multe) cleme de fixare.
Instalarea portilor
Folositi instructiunile producatorului pentru instalarea portilor din plasa metalica.