Un trimmer electric este esential pentru forma finala, perfecta, a gazonului proaspat tuns, dar sunt atatea modele disponibile, incat nu stii la ce sa te uiti. Inainte sa cumperi un trimmer, fa o plimbare prin gradina si incearca sa afli cat ar dura sa il tunzi, pentru ca este un factor important in alegerea ta.
Cele mai noi trimmere sunt suficient de puternice sa se faca fata si celui mai incapatanate buruieni, deci nu e neaparat nevoie sa te uiti la motoase pe benzina. Hai sa trecem prin tipurile de trimmere electrice disponibile si specificatiile fiecaruia, pentru a afla ce se potriveste fiecaruia.
Trimmer electric cu fir
Trimmer-ul electric cu fir este de departe cel mai usor dintre toate, cantarind de la 2.5kg si pana la 5kg. Apesi pe buton si esti gata de treaba si sunt si mai silentioase decat motocoasele pe benzina. Dezavantajul este ca ai nevoie de un prelungitor, si esti limitat de lungimea acestuia. De obicei limita este de 50 de metri, pe distante mai mari nu se transmite suficienta putere pentru ca trimmerul sa functioneze.
Trimmere cu acumulator
Un trimmer fara fir nu e restrictionat de lungimea cablului de alimentare si de lungimea prelungitorului, asa ca esti liber sa te misti, indiferent de marimea proprietatii. Cu toate acestea, trimmerele fara fir depind de acumulatorul ce-i furnizeaza tensiunea. Acestea au caracteristici diferite in ceea ce priveste timpul de incarcare si durata de functionare. Aceste caracteristici sunt si criteriile de diferentiere atunci cand alegi unul.
Unele trimmere cu acumulator au autonomie ridicata, de aproximativ o ora, altele functioneaza maxim 20 de minute pana la o noua reincarcare. Aceasta nu este singura problema: unii acumulatori se incarca si in 8 ore.
Exista altele care se incarca destul de repede, in mai putin de o ora, astfel incat iti poti termina treaba in aceeasi zi. O solutie este sa cumperi mai multe baterii si sa le schimbi, dar poate fi foarte scump. Unele trimmere vin cu 2 acumulatori, pentru a folosi unul cat timp celalalt se incarca.
O alta problema cu trimmerele electrice este echilibrarea - cu acumulatorul intr-un capat si motorul in celalalt capat. Cu cat sunt mai bine echilibrate, cu atat se simt mai usoare.
Caracteristici importante ale trimmerelor electrice
Alege un trimmer electric care are un cap de taiere pivotant. Aceste trimmere iti permit sa rotesti capul la 90 de grade si sa-l folosesti pentru a contura gard viu, flori si alei inguste.
Schimbarea firului - in timp ce tunzi gazonul, nu vrei sa pierzi timp cu schimbarea firului, asa ca ai nevoie de un trimmer cu cap detasabil, si sa ai cel putin un cap cu fir pregatit.
Cu sisteme de alimentare cu fir manuale, semiautomate si automate. Pentru un trimmer manual, este nevoie sa il opresti pentru a scoate mai mult fir. Pentru cele semiautomate sau cu alimentare prin lovire este nevoie sa lovesti partea de jos a trimmerului in pamant pentru ca firul sa avanseze. Trimmerele automate sunt de 2 feluri: cele care folosesc forta centrifuga pentru avansarea firului, si cele pentru care la restartarea trimmerului se incarca automat un fir nou. E posibil sa fie nevoie sa faci operatiunea de mai multe ori, pentru ca acestea incarca doar cativa milimetri de fir.
Trimmerele electrice folosesc acumulatori Nichel Cadmiu (NiCd) sau cu ioni de litiu (Li-Ion). Acumulatorii NiCd sunt mai vechi, cantaresc de 2 ori mai mult decat cei cu Li-Ion si ofera doar jumatate din putere. Daca poti, alege un trimmer cu acumulator Li-Ion.
Latimea de taiere a trimmerelor difera de la un model la altul. Sunt de la 20cm si pana la 38cm. Cu cat este mai mica latimea, cu atat iti va lua mai mult sa termini operatiunea de intretinere a gazonului.
Trebuie sa respecti regulile de protectie, pentru ca atunci cand folosesti un trimmer sar tot felul de resturi, de la fire de iarba si pana la pietricele. Imbraca-te cu pantaloni lungi, foloseste ochelari de protectie si, daca trimmerul este prea zgomotos, foloseste casti de protectie.
Este recomandat sa citesti si review-urile inainte de a achizitiona un trimmer electric online.