Un hidrofor și o pompa submersibila sunt dispozitive ale căror sarcini sunt de a stabiliza presiunea în sistemul de apă. De asemenea, hidroforul previne pornirea și oprirea prea des a pompei de apă și face posibilă utilizarea apei care curge cu un flux la fel de intens din toate robinetele din casă. Aceste sisteme constau dintr-un rezervor sub presiune pentru apă, o pompă de refulare și un presostat. Sarcina lor este de a asigura și menține presiunea adecvată a apei în sistemul de alimentare cu apă al clădirii.
Aceste dispozitive constau din cel puțin o pompă, vas sub presiune, presostat și supape (dispozitive de închidere, retur și siguranță). Numărul de pompe instalate într-un sistem depinde în principal de dimensiunea rețelei. Dimensiunea rezervorului și capacitatea pompei trebuie adaptate la consumul de apă dintr-o gospodărie dată. Cu cât consumul este mai mare, cu atât rezervorul este mai mare și cu atât trebuie selectată o pompă mai eficientă. Dacă capacitatea rezervorului este prea mică, pompa va funcționa aproape tot timpul, ceea ce va scurta durata de viață a motorului său și va contribui la creșterea facturilor la electricitate. Fiecare pompă are un număr strict definit de cicluri de funcționare într-o oră. Pompele care sunt utilizate în casele unifamiliale au, în general, cicluri de 20 până la 30 pe oră. Activarea mai frecventă a pompei decât cea prevăzută de producător poate cauza distrugerea acesteia și necesitatea înlocuirii acesteia cu una nouă. Sarcina sistemului de amplificare a presiunii este, prin urmare, de a limita numărul de porniri ale pompei și, astfel, de a prelungi timpul de oprire. Acest lucru se datorează acumulării de presiune în rezervorul hidroforului și acumulării unei cantități de apă suficiente pentru consum atunci când pompa nu funcționează. Un hidrofor este necesar într-o instalație alimentată cu apă din propria fântână, dar se poate dovedi util și atunci când instalația este conectată la o sursă de apă (când presiunea la punctul de conectare nu este suficient de mare, astfel încât robinetele de la nivelul superior să nu poată să fie alimentate cu o cantitate suficientă de apă) sau când extrage apă din rezervoare nepresurizate (de exemplu, colectarea apei de ploaie).
Reglarea presiunii
Presiunea maximă a apei în rezervor este de 3 bar. Este foarte important să setezi corect funcționarea sistemului de amplificare a presiunii. Determină presiunea maximă și minimă necesare pentru funcționarea pompei. Sistemul de amplificare a presiunii trebuie să funcționeze fără probleme și după cum este necesar. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar să se determine cantitatea de aer care va pompa apa cu presiunea necesară în sistem. Pompa de aer din hidrofor trebuie să ocupe de la 1/ 3 până la 3/ 4 din volumul rezervorului, cu umplerea maximă a acestuia cu apă. În caz contrar, poate constitui doar documentația tehnică a unor modele date de hidrofoare.
Seturi moderne de hidrofor
Se caracterizează prin așa-numitul design compact, ceea ce înseamnă că sunt mult mai mici și nu necesită încăperi speciale pentru instalarea lor. Ele pot fi adesea plasate într-un dulap obișnuit sub chiuvetă. Rezervorul sub presiune al unui hidrofor modern este echipat cu o membrană de cauciuc etanșă care separă apa de pompă. Poate fi atât orizontal, cât și vertical. Cel mai adesea este montat deasupra sau sub pompă - creând seturi de sine stătătoare și care economisesc spațiu. Acest lucru contribuie direct la confortul deplin al utilizării lor și la creșterea interesului pentru achiziționarea lor. În general, seturile moderne sunt echipate cu regulatoare electronice, ceea ce elimină necesitatea setării manuale. Sunt incluse doar în instalație și se folosesc pentru a extrage apă.
Selectarea elementelor hidrofore
Atunci cand alegi un hidrofor potrivit, ar trebui să ții cont de posibilitatea de a adapta aparatul la propriile nevoi. Hidrofoarele sunt instalate în primul rând ca elemente ale rețelelor de alimentare cu apă la domiciliu. Prin urmare, suprafața casei, numărul de persoane care folosesc apă curată și numărul de puncte de captare a apei devin importante. Cu cât consumul este mai mare, cu atât rezervorul hidrofor trebuie să fie mai încăpător.
Diagrama unui sistem:
1. Pompă - un dispozitiv folosit pentru a crea o diferență de presiune între partea de aspirație (admisie în pompă) și partea de refulare (ieșire din pompă), permițând transportul lichidelor sau sedimentelor.
2. Rezervor cu diafragmă - un vas de stocare a apei conceput pentru a elimina diferența dintre debitul în timpul furnizării și aportul de apă.
3. Manometru – este un dispozitiv folosit pentru măsurarea presiunii lichidelor și gazelor.
4. Presostat - îți permite să setezi presiunea la care pompa trebuie să pornească și să se oprească.
5. Hydrostop - un dispozitiv electronic de control al presiunii pentru protecție împotriva funcționării pe uscat. Principiul de funcționare este că dacă presiunea apei din instalație scade sub nivelul setat, pompa se oprește.
6. Prefiltru - scopul său este curățarea apei de particule solide sau impurități.
7. Genunchi pivotant.