Intrebam relativ des specialistii in instalatii de termoficare cat de eficiente sunt caloriferele electrice, daca sunt mai eficiente decat caloriferele racordate la reteaua de termoficare a orasului, sau daca sunt mai eficiente decat caloriferele conectate la o centrala pe gaz.
Principalele criterii dupa care putem interpreta eficienta unui calorifer sunt:
-
Dimensiunea raportata la caldura emanata (putere calorica)
-
Consum (KWh)
-
Puterea de incalzire
-
Viteza de incalzire - in cat timp incalzeste o camera
-
Cat de prietenos este cu mediul - tipul de energie folosit
Randament
-
Caloriferele electrice sunt considerate a avea un randament de 100% - toata energia electrica este convertita in energie termica.
-
Caloriferele racordate la centrala de apartament / casa au pierderi de caldura pe parcursul circuitului apei calde intre centrala si calorifer. Aceasta energie termica nu este neaparat pierduta, intrucat tot in interiorul apartamentului sau casei se disipa.
-
Cele racordate la centrala de bloc, sau a zonei, au pierderi suplimentare intre centrala si imobil. Aceste pierderi sunt platite tot de noi.
Nu putem raspunde la intrebarea “cat de eficiente sunt caloriferele” doar privind sursa energiei termice. Pentru ca poate avem nevoie sa incalzim camera foarte repede, in cateva minute, sau poate ne gandim pe termen lung, la costuri.
Daca, de exemplu, avem deja instalatia termica montata si functionala, si ne dorim doar sa alegem tipul de calorifer, atunci avem de ales intre forme si materiale. Gasim calorifere din otel, din fonta sau din aluminiu, cu grosimi, inaltimi si latimi (numar de elementi) diferite. Iar dimensiunile trebuie calculate in functie de puterea centralei, intrucat putem cumpara cele mai mari calorifere, si centrala sa nu faca fata, motiv pentru care acestea nu ar fi niciodata fierbinti.
Daca avem o instalatie termica cu defecte sau pierderi, si ne dorim sa incalzim locuinta fara a investi in instalatie, pentru ca apoi trebuie renovati si peretii sau pardoseala, in functie de traseul tevilor termice, cu siguranta cate un calorifer electric in fiecare camera este solutia. Acestea au propriul termostat, risc de inundatie 0, siguranta de protectie la scurtcircuit si un mare plus - sunt portabile, dar folosesc energie electrica, care este mai scumpa decat gazul sau “caldura” furnizata de compania de termoficare din zona.
In afara de calorifere electrice, exista si alte tipuri de aparate de incalzit. Vorbim despre aeroterme, convectoare pe gaz, panouri radiante, radiatoare cu halogen sau radiatoare cu infrarosu. Tunurile de aer cald sunt pentru spatii mari, industriale, nu-si au locul in locuinte.