Tipuri de chei

Tipuri de chei

Pentru reparatii si intretinere, cheile sunt de baza. Aderenta si usurinta cu care se manevreaza le face de neegalat cand vine vorba de strans sau desfacut suruburi.

 

Printre cele mai folosite chei se numara: cheile fixe, cheile tubulare, cheile reglabile si cheile pentru tevi. Mai nou, cheile incep sa intre si pe terioriul surubelnitelor: majoritatea pieselor de mobilier nu mai folosesc pentru asamblare suruburi cu cap in cruce sau in minus, ci suruburi cu hexagon interior. 

 

Cheile fixe sunt cele mai simple chei pentru suruburi. Pentru ca au 2 capete, fiecare cheie fixa poate manevra suruburi de 2 dimensiuni. Uneori au la un capat cheie fixa, iar la celalalt capat cheie inelara. Principalul dezavantaj - este nevoie de spatiu in jurul piulitei sau surubului, nu se pot strange sau desface suruburi ce nu sunt la suprafata. Daca este ingropat surubul, este nevoie de o cheie tubulara.

cheie fixa

Cheile tubulare sunt practic tevi care au la capat un orificiu hexagonal, ce se potriveste unei dimensiuni de surub. Fiind tuburi, ambele capete pot fi folosite, motiv pentru care majoritatea cheilor tubulare au 2 dimensiuni. Cheile tubulare sunt pentru suruburi ce nu sunt la suprafata, si nu se pot manevra cu chei fixe. Este nevoie de o “coada” pentru ele, un maner ce trece peretii cilindrului.  Cel mai des se folosesc in ateliere auto, unde accesul la suruburi nu este niciodata usor. Uneori se folosesc si adaptoare flexibile, pentru a avea acces la suruburi ce nu sunt vizibile.

 

Cheile pentru tevi sunt chei care seamana cu un cleste, dar care au tot timpul falcile paralele, pentru a prinde perfect orice piesa rotunda sau cilindrica. Pentru tevi, nu se pot folosi chei fixe nici daca se potrivesc ca si dimensiune - s-ar invarti in gol, zgariind suprafata tevii. Se folosesc pentru tevi metalice si ofera putere mult mai mare de strangere decat un cleste sau un patent, de exemplu, unde forta este in functie de cat de tare se strange de maner. Si care scade considerabil daca trebuie sa invarti clestele. Cheile pentru tevi se mai numesc si clesti papagali, datorita formei.

Cheile reglabile sunt chei menite sa inlocuiasca un intreg set de chei fixe. Au un avantaj in plus - se pot folosi si pentru tevi de diametru mic, sau pentru suruburi cu cap rotund. Dar au pastrat si dezavantajul cheilor fixe - piulita sau surubul trebuie sa fie in afara suprafetei, altfel nu “prinde”.

chei reglabile

Cheile tip inbus sunt de fapt bari hexagonale indoite in forma de L . sunt mai usor de folosit decat surubelnitele cu cap hexagonal, pentru ca este mai usor de rotit (cuplu mai mare) in aceasta pozitie. Inbus este acronim de la “Innensechskantschlüssel Bauer und Schaurte” , caare se traduce prin “Cheie hexagonala interioara Bauer und Schaurte”. Iar “Bauer und Schaurte AG” este o fabrica de piulite si suruburi din Germania.

Avand 2 capete, aceste chei pot fi folosite pentru a ajunge la suruburi ingropate, la fel ca o surubelnita, sau pentru a avea mai multa forta de strangere, cand se foloseste capatul mai lung ca maner. Similar cu inbusul, exista capete pentru surubelnite universale in forma de inbus, sau capete pentru chei de tip torx, pentru forta mare de strangere si pentru viteza.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!