Sfaturi utile pentru tunderea gazonului

Sfaturi utile pentru tunderea gazonului

Tunderea gazonului este una dintre lucrările esențiale în grădină primăvara și vara. Tunsul ierbii este cheia unui gazon sănătos – fiecare tăietură încurajează iarba să crească mai deasă, creând un aspect luxuriant. De asemenea, blochează buruienile și face iarba mai rezistentă. Tăierea ierbii poate dura destul de mult timp în sezonul de creștere, așa că merită să te asiguri că o faci corect.

 

Frecvența de tuns, înălțimile de tăiere și întreținerea mașinii de tuns iarba sunt toți factori importanți în menținerea gazonului tău.

 

Iată câteva sfaturi pentru a-ți tunde gazonul în mod eficient.

 

Tunsul ierbii este cheia unui gazon sănătos – fiecare tăietură încurajează iarba să crească mai deasă, creând un aspect luxuriant.

 
  1. Întreținerea regulată a mașinii de tuns iarba

 

Curățarea unei masini de tuns iarba sau al unui trimmer electric este esențială. Curăță mașina de tuns iarba regulat la începutul fiecărui sezon de creștere pentru a asigura o tăietură curată și de calitate. Lamele ciobite sau tocite vor învineții iarba și pot provoca moartea de culoarea a paiului la vârfuri.

 
  1. Redu înălțimea gazonului cu o treime

 

Cosește o treime din înălțimea ierbii cu un trimmer. Este o idee bună să reduci înălțimea gazonului cu doar o treime de fiecare dată când tunzi iarba.

 
  1. Tunde gazonul primăvara

 

Iarba trebuie tăiată mai rar la începutul primăverii, deoarece crește mai lent în această perioadă a anului. Tăierea ei la două săptămâni este ideală până când vremea se încălzește.




 
  1. Taie iarba săptămânal la sfârșitul primăverii și pe timpul verii

 

Cosește iarba crescută în exces. Dacă tunzi mai rar iarba, vei încălca regula „o treime”, deoarece va trebui să tai mai mult de o treime din înălțimea ierbii pentru a păstra aspectul îngrijit. Este posibil să fie nevoie să tunzi de două ori pe săptămână când ritmul de creștere atinge vârful la sfârșitul primăverii.

 
  1. Obține înălțimea corectă a ierbii

 

Cea mai mare parte a gazonului este cel mai bine păstrat la 2,5 cm - 4 cm înălțime. La umbra, l-ai putea lăsa mai mult, la 7cm - 8cm.

 
  1. Reglează înălțimea de tăiere

 

Reglează înălțimea de tăiere în funcție de vreme și sezon. Ridică puțin înălțimea lamei la începutul și sfârșitul sezonului. Dacă este cald și uscat, ridică lama pentru a lăsa iarba să crească mai mult. Umiditatea suplimentară menținută în frunzișul mai lung ajută la menținerea ierbii verzi și umbrește solul.

 
  1. Cosește în zilele uscate

 

Dacă tai când pământul este umed, mașina de tuns iarba se va mânji de noroi și va deteriora solul, iar iarba udă tăiată se va aglomera și va înăbuși gazonul de dedesubt. Cosește când iarba și solul sunt uscate.

 
  1. Evită zonele nou însămânțate

 

Ne referim la o zonă de gazon proaspăt însămânțată, cu pământ vizibil între firele de iarbă. Evită să cosești peticele nou semănate de gazon până când iarba atinge 4 cm înălțime, apoi taie-le împreună cu restul gazonului. Descoperă cum să semeni un gazon din semințe.

 
  1. Fii creativ

 

Tunsul gazonului este o oportunitate de a deveni creativ, cu diferite înălțimi și dungi. Pentru un finisaj tradițional în dungi, alege o mașină de tuns iarbă prevăzută cu rolă. Poți lăsa o zonă netunsă – un aspect natural care este grozav pentru fauna sălbatică. 

 
  1. Compostează resturile – sau întinde-le pe gazon

 

Adaugă gazonul tăiat într-un coș de compost. Butașii de iarbă pot fi compostați - asigură-te că îi amesteci cu mult pământ bogat în carbon pentru a preveni compostul viros. Vara lasă resturile de iarbă pe gazon pentru a ajuta la reținerea umidității. 

 
  1. Taie marginile gazonului

 

Marginile de gazon supracrescute pot arăta inestetic și pot face ca o grădină bine îngrijită să pară neîngrijită. Pentru un finisaj profesional, taie din nou marginile gazonului în fiecare primăvară folosind o unealtă specială ca un trimmer.

 
  1. Ia în considerare o mașină de tuns iarba

 

Dacă ai un gazon mare și dorești să limitezi timpul pe care îl petreci cosind, ar putea merita să investești într-o mașină de tuns iarba. Tipul de mașină pentru care optezi va depinde de dimensiunea grădinii tale, de tipul de teren care trebuie cosit și, desigur, de bugetul tău. 


 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!