Presa de struguri: transformarea strugurilor in vin

Presa de struguri: transformarea strugurilor in vin
Presele de struguri dispun de o tehnologie sofisticată. Chiar și astăzi, acestea rămân echipamente cheie pentru orice podgorie, cu condiția ca podgoria să primească strugurii și să supravegheze procesul de producere a vinului chiar de la începutul lanțului de producție. Presele reprezintă o investiție mare, de aceea achiziția trebuie să fie bine gândită de la bun început, și mai presus de toate să fie luate în considerare cerințele specifice ale afacerii respective.

Deși presele moderne de struguri funcționează diferit și folosesc alte tehnologii față de predecesorii lor, versiunile originale reprezintă unele dintre cele mai vechi echipamente utilizate vreodată în istoria umanității. Rezervoarele de colectare și bazele presei utilizate pentru extragerea sucului din struguri și alte fructe au fost folosite la începutul istoriei omenirii în Mesopotamia și Egipt, și peste tot unde s-au așezat mai târziu grecii, fenicienii și ulterior romanii. Egiptenii obișnuiau să preseze struguri între bucăți de material textil și erau capabil să extragă suc relativ pur în acest fel. Romanii foloseau prese cu grinzi de stejar masiv pentru stoarcerea strugurilor - un design standard apreciat până în epoca modernă.

În ziua de azi, presele de struguri sunt dispozitive hi-tech care tratează strugurii cât mai blând posibil, și care dispun de senzori de monitorizare și conectivitate digitală cu întregul proces de producție. Totul în acest proces trebuie să fie perfect coordonat: încărcarea strugurilor, sistemele de transport și cele de pompare, utilizarea unui zdrobitor struguri precum și presa și recipientele intermediare de depozitare pentru prelucrarea ulterioară a mustului extras. 

Cultivarea viței de vie pe suprafețe extinse rezultă în recolte mai mari de struguri de gestionat în toamnă. Ca urmare, cererea de prese mai mici cu un volum de 20 sau de 40 de hectolitri scade. De aceea, nu se mai urmărește înlocuirea preselor vechi, ci investiția în unele noi care tind să acopere dimensiuni medii cu un volum cuprins între 60 și 80 de hectolitri. Presele de struguri de la podgorii mari și cooperative viticole sunt capabile să găzduiască volume de peste 400 de hectolitri într-o singură operațiune.
 

Presele de struguri au perioade lungi de inactivitate


Spre deosebire de multe alte echipamente utilizate în producția de vin, presele de struguri sunt necesare doar pentru o perioadă relativ scurtă în fiecare an. De cele mai multe ori, acestea sunt ambalate cu atenție și depozitate în stațiile de încărcare a strugurilor sau în pivnițe și sunt testate din nou mai târziu pentru a se asigura că sunt încă în stare bună de funcționare, cu doar câteva săptămâni înainte de recolta de toamnă. Multe din părțile regăsite în presele de struguri sunt extrem de solide și practic indestructibile, inclusiv rulmenții, tamburile solide din oțel inoxidabil, plăcile de acoperire și canalele.

Cu toate acestea, alte părți precum cele care țin de electronică, tuburile și membranele de presiune sunt supuse uzurii și îmbătrânirii. Așadar, atunci când cumperi o presă de struguri asigură-te că este fabricată din materiale solide și că achiziționezi în prealabil și piesele de schimb de care ai nevoie. Motoarele electrice care se află în repaus timp de peste 10 luni din an înainte de a fi repuse în funcționare, fac față cu greu acestui program. Părțile componente ajung să fie acoperite de straturi oxidate, și uneori e surprinzător cum astfel de mașinării funtioneaza din nou după perioade atât de lungi de inactivitate.
 

Cerinte de fiabilitate, operabilitate si curatare pentru prese de struguri


Lista cerințelor pe care o presă de struguri trebuie să le îndeplinească e destul de scurtă: presa trebuie să fie rezistentă, bine fabricată și cât mai ușor de umplut și golit. Curățarea ei trebuie să fie de asemenea ușoară și fiabilă. În plus, strugurii în sine trebuie să fie tratați cât mai blând posibil. La urma urmei, utilizatorii vor să extragă sucul din struguri copți, nu extractul de plante acru și înțepător obținut din crengi și tulpini. Din acest motiv, straturile metalice care intră în contact cu strugurii au fost înlocuite cu mărgele de sticlă sablate cu abrazivi fini care au un finisaj satinat, astfel încât suprafața să fie cât mai netedă. Suprafețele netede sunt de asemenea importante pentru curățare, deoarece datorită temperaturilor de toamnă mai calde decât în anii precedenți, se pot acumula bacterii pe resturile de struguri și plante. Acest lucru face că igiena să fie o problemă esențială în vinificație, motiv pentru care presele moderne de struguri se mândresc cu noi sisteme de curățare.

Investiția într-o presă de calitate va aduce rezultate pe termen lung. În magazinul RoUnelte vei găsi atât prese de struguri, cât și mori de cereale, legume și fructe la prețuri accesibile.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!