Poti face multe lucruri cu porumbul pe care l-ai cultivat. Porumbul are o variatate de forme, tipuri, culori si hibrizi. Cel mai raspandit tip este porumbul de camp, folosit in principal ca hrana organica pentru animale. Mai vorbim despre porumb dulce, cel pe care-l consumam fiert sau copt, si despre porumb de floricele, care cu bob rotund si coaja foarte groasa si din care facem, bineinteles, floricele de porumb.
Unul dintre deliciile verii este porumbul dulce fiert. Este important, insa, sa stim ca zaharurile continute incep sa se transforme in amidon imediat dupa recoltare. Cel mai simplu lucru de facut cu el este sa il consumam repede dupa recoltare, fiert sau copt, direct de pe stiulete. Unii il prefera cu sare, altii pun si piper sau chiar unt. Se poate coace pe jar sau chiar pe gratar.
Porumbul poate fi (si este) folosit pentru a face malai. Se curata de pe stiuleti cu ajutorul unor batoze de porumb, dupa care se macina in mori de cereale. Din malai, noi facem mamaliga, americanii fac tortilla si wrap-uri pentru taco (taco shells). Cu malai se mai fac sosuri, budinci, prajituri si alte dulciuri. Si pufuleti.
Porumbul este o cereala de baza, imediat dupa grau si orez. Sta la baza multor produse esentiale industriei. Ingredientul principal din porumb este amidonul, care odata uscat se poate transforma in dextrina sau se poate folosi ca atare. Daca nu se usuca, atunci poate fi folosit pentru a crea zaharuri si siropuri. Tot din porumb se poate extrage ulei, care se poate rafinat si folosi alimentar, sau poate intra in compozitia sapunului si a glicerinei. Poti gasi amidon de porumb sau sirop de porumb in aproape toate alimentele din camara. Porumbul este ieftin, deci este folosit la orice. Ceea ce nu este intotdeauna bine.
Porumbul este o hrana ideala pentru animale de ferma. Este usor de digerat, ofera multa energie si are putine fibre. Porumbul se poate cultiva si verde, daca se doreste a fi folosit ca furaj. Este bun pentru a ingrasa vaci si porci. Este o hrana pentru animale ieftina si este mult mai eficient sa hranesti vacile cu porumb decat sa le lasi sa pasca iarba pe camp.
De la porumb se folosesc toate partile. Coaja - foile, poate fi folosita pentru a face masti, cosuri, chiar si saltele. Se folosesc chiar si in industria textila - amidonul intareste tesaturile. Multe bauturi pe care le consumi sunt indulcite cu sirop de porumb. Tot din porumb se face si etanol.
Poti face multe lucruri cu porumbul - il poti manca, gati, il poti folosi ca si aditiv sau ca si combustibil.