Cum se fac carnatii Chorizo

Cum se fac carnatii Chorizo

Carnatii Chorizo sunt carnatii deliciosi pe care ii gasesti peste tot in Spania. Ii gasesti si la noi, in orice supermarket, dar sunt la fel ca cei facuti in Spania?

Carnatii Chorizo sunt de 2 feluri: cei proaspeti, si cei afumati, pe care-i poti consuma asa, fara a fi nevoie sa ii prepari. Si fiecare familie care ii prepara are propria reteta, asa cum avem si noi carnatii de casa.

 

Carnatii Chorizo sunt rosii-portocalii, datorita condimentelor - boia sau pimentón (paprika afumat). Tot datorita acestora, ei pot deveni dulci sau picanti.

 

“Pe vremuri”, mai multe familii spaniole traiau la tara. Fiecare avea o ograda, in care cultivau legume, cresteau pasari si ingrasau un porc. Era ieftin sa cresti animale, si marele avantaj atunci cand cresti un porc, poti folosi toate partile sale. In noiembrie se aduna toata familia, se taia porcul, se facea o petrecere, se bea, se dansa, si se gatea. Cum este la noi ignatul, asa esta in Spania “matanza”.

Dar de ce era “matanza” in noiembrie? In noiembrie se racea vremea, si carnea nu se strica inainte sa fie gatit tot porcul. Si obiceiul inca se pastreaza in satele spaniole.

 

Inainte, fiecare familie isi taia propriul porc. Sacrificarea se facea prin injungiere in gat, moment in care una dintre femei strangea sangele intr-un vas, pentru a gati “morcilla” - o budinca neagra.

 

Tot femeile faceai si carnatii chorizo. Foloseau intestinele porcului, dupa ce au fost golite, curatate si lasate in apa cu sare, pentru a scapa de miros. Odata pregatite, intestinele se umpleau cu carnea tocata de porc, paprika, usturoi si sare, apoi legati, dand forma de carnati. Acum se foloseste o masina de umplut carnati pentru operatiune. Ultimul pas era atarnarea carnatilor, fie in camara, fie in afumatoare.

 

La noi, in satele sau comunele unde familiile traditionale inca sacrifica porcul de Ignat, fie un membru al familiei, fie un macelar din sat se ocupa de sacrificare, dar si de transarea carnii, in schimbul unei pulpe. Iar masina de umplut carnati era de fapt o masina de tocat carne, la care se atasa o palnie lunga de aproximativ 10-15cm, conica, pe care se mula intestinul.

 

Reteta de carnati Chorizo:

  1. 1kg de carne de porc

  2. 40g de paprika

  3. 2 catei de usturoi

  4. 20g de sare

  5. 50cm intestin de porc (mat)

  6. Putina apa

 

Metoda de preparare

  1. Carnea se toaca marunt. Fie cu masina de tocat, fie cu un cutit, ca pentru biftec.

  2. Se amesteca carnea cu paprika, usturoiul si sarea. Se poate folosi putina apa pentru a se amesteca mai usor.

  3. Se acopera cu folie alimentara

  4. Se lasa in frigider 1-2 zile

  5. Se foloseste amestecul pentru a umple carnatii. Nu uitati sa lasati cativa cm liberi la sfarsit, pentru a putea face un nod. Faceti un nod cand e gata.

  6. Se lasa la uscat, intr-o camara bine ventilata, chiar si 3 luni.


 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!