Cum functioneaza o pompa de apa submersibila?

Cum functioneaza o pompa de apa submersibila?

Ce este o pompa de apa murdara?

 

O pompa apa murdara se foloseste pentru a muta lichidele dintr-o parte in alta. De obicei, in mediul rezidential, canalizarea foloseste tevi de aproximativ 5cm diametru. Apa este pompata in sistemul de canalizare sau in fosa septica. O pompa de drenaj (apa murdara) este instalata in cel mai de jos punct al sistemului de drenare.

 

Din moment ce pompa de drenaj este tot timpul sub apa, se mai numeste si pompa submersibila de drenaj. Pompa submersibila poate fi automata, manuala sau combinata. O pompa duala are un comutator ce permite schimbarea intre modul manual, cand pompa ignora plutitorul si dreneaza pana e oprita, si cel automat, conectat la plutitor, care o activeaza cand creste nivelul apei.

 

Pentru ca exista intotdeauna pericolul de inundatie, nu este recomandat sa se foloseasca modul manual.

 

Pompele submersibile de apa murdara folosesc un sistem centrifugal, proiectat astfel incat sa permita corpurilor solide sa treaca prin pompa fara sa o infunde. Cand pompa este pornita, motorul incepe sa invarta elicea, creand astfel presiunea ce impinge apa spre evacuare.

 

Pompa submersibila de drenaj, sau pompa de apa murdara, este alimentata printr-un cablu de 3-8m lungime. In functie de model, functioneaza la tensiuni de 110, 230, 380V si chiar si la 575V. Carcasa pompei submersibile, ce contine motorul si elicea, se fac din fonta si este gandita sa reziste pe termen lung.

 

Tipuri de pompe de ape murdare

 

Pompe cu efluent inalt

Pompele cu efluent inalt se folosesc in sisteme de canalizare mici. Se folosesc pentru golirea efluentului, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa elimine si solide, deci sunt mai eficiente decat alte tipuri de pompe de ape murdare

 

Pompe de evacuare a apelor uzate 

Aceste pompe evazueaza ape uzate din canalizare, inclusiv corpuri solide.

Pompe de drenaj apa murdara cu tocator

Aceste pompe seamana mult cu pompele de evacuare a apelor uzate, cu mentiunea ca are lamele rotative precum un tocator de resturi alimentare de chiuveta, cu care marunteste resturile solide pentru a nu se infunda pompa.

 

Beneficiile unei pompe de apa murdara

 

Pompa de apa murdara e facuta sa scoata apa din subsoluri si crapaturi si sa o elimine in sistemul de canalizare al cladirii. Operarea unei pompe este relativ simpla, desi instalarea poate fi mai complicata.

 

Avantaje importante ale unei pompe de apa murdara

  • Prevenirea deteriorarii provocate de inundatii - in timpul ploilor abundente, se pot strange destul de repede peste 30cm de apa, ajung chiar si la prize. E o problema mai ales daca depozitezi lucruri in subsol, parcare, beci, demisol sau alta camera situata mai jos. Cu o pompa submersibila pentru ape murdare poti evita situatii neplacute.

 
  • Reducerea riscului aparitiei de mucegai sau igrasie - umezeala continua dintr-un subsol cauzata de apa acumulata acolo duce la aparitia mucegaiului si a igrasiei. Ambele distrug structura cladirii si pot provoca probleme de sanatate majore.

 
  • Reducerera riscului de incendiu - apa poate scurtcircuita aparatele electrice din subsol, cum ar fi masini de spalat si uscatoare sau sisteme de incalzire. Deci, pe langa defectarea acestor aparate, apa poate provoca si un incendiu. O pompa de apa murdara poate evita astfel de situatii.

 

Intretinere si reparatii

 
  • Asigurati-va ca aveti o priza cu impamantare functionala pentru alimentarea pompei de apa.

  • Asigurati-va ca pompa nu este infundata. O scoateti din priza, scoateti capacul si verificati sa nu fie nimic ce ar putea opri circularea apei prin pompa. Verificati si scurgerea si functionarea elicei.

  • Asigurati-va ca o pozitionati corect. Plutitorul nu trebuie sa atinga nimic, altfel nu se va declansa.

  • Verificati furtunul cu care se racordeaza la canalizare, sa nu aiba gauri, crapaturi sau urme de coroziune. Chiar daca pompa functioneaza, apa ramane in incinta.

  • Verificati urme de corodare sau ruginire ale partilor metalice, folosit un silicon pentru a izola daca este cazul. 

  • Verificati daca are o valva de siguranta. Daca nu are, contactati un instalator pentru a va monta una.

 

In majoritatea cazurilor, pompele de apa submersibile folosite pentru evacuarea apei din subsoluri sau garaje au protectie impotriva ruginirii, fiind vopsite. In cazul in care pompa se deterioreaza atat de mult incat nu poate fi folosita, nu va faceti griji, la RoUnelte gasiti pompe cu preturi de la 260 de lei.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0742790554 habfamily@yahoo.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!